Blog

Bollentijd!

Winteraconiet met sneeuwklokjesHet is oktober, en je zou het niet zeggen, maar het is weer tijd voor voorjaarsbollen. Niet de bloei natuurlijk, maar het planten ervan. Dit moet ruim voor de eerste vorst gebeuren, zodat de bollen nog de tijd hebben om wortels te vormen. Verder hebben deze bollen de kou van de winter nodig om in bloei te komen.

Voorjaarsbollen kunnen een hele leuke aanvulling zijn op vaste planten. De bloei van vaste planten begint pas leuk te worden vanaf mei. Veel voorjaarsbollen beginnen al in maart en april te bloeien. Sommige zelfs al ruim voor die tijd, zoals het winteraconietje (Eranthis hyemalis). Dit kleine bolgewas begint al in februari met zijn bloei. Uit een minuscuul bolletje komt een vrolijk geel bloemetje. Wanneer aangeplant in grote aantallen vormt het al vroeg in het voorjaar grote gele velden. Dit is erg leuk in combinatie met bijvoorbeeld sneeuwklokjes (Galanthus nivalis), aangeplant in kleine pollen. Behalve in de vasteplantenborder doet deze combinatie het ook leuk, wanneer je het in een grasveld laat verwilderen.

Read more:

Weer een tuin (bijna) afgerond

Achtertuin bij nacht, gezien vanaf de woningTijdens de planvorming van deze tuin heb ik al het een en ander laten zien. Ondertussen is er de afgelopen maanden hard gewerkt aan de aanleg. En met succes want het begint er prachtig uit te zien. De komende tijd worden er nog bollen geplant, moeten er nog twee mooie grote potten worden geplaatst en natuurlijk heeft de beplanting nog flink wat te groeien, maar dan ligt er wel een tuintje waar weer jaren van genoten kan worden.

Vorige week ben ik er foto's gaan maken zodat iedereen een beetje van deze mooie tuin kan meegenieten. Nu vast de eerste foto, binnenkort volgen er meer. 

Read more:

Bloggen? Ja, waarom niet.


Dromend van Holland. Een inzending van Visio Vireo Tuinen voor het Appeltern Tuinenfestival. Foto: Erik Smits

Heerlijk vind ik dat. Wanneer ik even niks te doen heb (of stiekem snel even tussen de werkzaamheden door) de pagina van één mijn favoriete tuin-, reis- of fotografie bloggers erbij pakken en lezen wat ze nu weer meegemaakt of ontdekt hebben; leuke tips, prachtige foto's en goede ideeën.

Read more:

Wat moeten we met al dat water?

Plezier bij wateroverlast (bron: twitter.com)De afgelopen zomer waren ze er weer regelmatig: de (bijna) tropische stortbuien. In korte tijd kwam er zoveel water naar beneden, dat het afvoersysteem het niet meer aan kan. Dit leverde dan ook behoorlijke wateroverlast op. Zo stroomde een tijdje geleden, na hevige buien, het water nog over een dijk in Alphen aan de Rijn, en stonden straten in verschillende dorpen en steden in Nederland blank. Sommige mensen zagen er ook de lol van in, maar voor de meesten leverde het alleen overlast op. Kunnen we iets doen om deze overlast te verminderen?

Read more:

/